Çocuklar için Felsefe (P4C) Eğiticinin Eğitimi Programı Başlıyor!
Praksis Psikolojik Danışma Merkezi’nde yepyeni bir heyecan başlıyor! Melike Sargın’ın eğitmenliğinde “Çocuklarla Felsefe (P4C) Eğiticinin Eğitimi” programı, 10 Mayıs 2025 – 31 Mayıs 2025 tarihlerinde Praksis Psikoloji’de!
Eğitim içeriğine dair genel bilgileri aşağıda bulabilir, eğitime katılmak ve merak ettiklerinizi sormak için Praksis Psikoloji ile 0540 001 38 35 numarasıyla iletişime geçebilirsiniz.
*Eğitim sonunda katılım belgesi verilecektir.
Çocuklar için Felsefe (P4C) Tanıtımı
Çocuklar için Felsefe (P4C) öğretim metodu 1960’lı yıllarda Harvard Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Mattew Lipman tarafından ortaya atılmıştır. Lipman, derslerinde öğrencilerinin tartışma üslubunu bilmediklerini, doğru akıl yürütemediklerini, düşüncelerini temellendiremediklerini ve tartışma adabını bilmediklerini gözlemledikten sonra, felsefenin daha küçük yaşlarda geliştirilmesi gerektiğini düşünerek bu metodu ortaya koymuştur.
P4C’nin açılımının karşılığı Çocuklar, Topluluklar ve Şirketler için Felsefe öğretim metodudur ancak ülkemizde daha çok “Çocuklar için Felsefe” kısmıyla anılmaktadır. Dünya’da 50 yıldır uygulanan bu metot, İngiltere’de yaklaşık 3000 okulda ders olarak uygulanmaktadır.
Eğitim Takvimi ve İçeriği
10 Mayıs 2025 14:00-17:00 / 1. Oturum: Çocuklar, Topluluklar ve Şirketler için Felsefe’ye Giriş, Kolaylaştırıcının Rolü ve Sorumlulukları, Kolaylaştırıcının Stratejileri, Örnek uygulamalar
17 Mayıs 202514:00-17:00 2. Oturum: Kolaylaştırıcının Alet Çantası, Düşünme Biçimleri, Mantık İlkeleri, Katılımcı Uyaran Uygulama Örnekleri ve Değerlendirme
24 Mayıs 2025 14:00-17:00 / 3. Oturum: Felsefe Alt Dallarına Giriş, Felsefi Soru Oluşturma, Soruşturan Topluluk ve Sorumlulukları, Soruşturma Çukuru, Kolaylaştırıcı Sorumlulukları
31 Mayıs 2025 14:00-17:00 / 4. Oturum: Katılımcıların Örnek Uyaran Uygulamaları ve Geri Bildirimler, Değerlendirme
Kazanımlar
Düşünme becerilerini geliştirmek, farklı yaş gruplarında öğrencilerle ya da topluluklarla soruşturma yapabilen uzman olma becerisi ve yeterliliğine ulaşmak, topluluk önünde konuşma becerisini geliştirmek, P4C eğitim içeriği hazırlama becerisi, kolaylaştırıcı adaylarına geri bildirim verebilme yeteneği kazanmak.
Kimler Katılabilir?
Lisans mezunu, yenilikçi ve öğrenmeye açık herkesin katılabileceği eğitime, tüm seviyelerdeki branş öğretmenleri, okul öncesi, sınıf öğretmeni, psikoloji, sosyoloji, PDR, felsefe mezunu, yaratıcı drama eğitmenleri, insan kaynağı uzmanları katılabilir.
Eğitmenin Biyografisi – Melike Sargın
Felsefe grubu öğretmeni ve yaratıcı drama eğitmeni olarak çalışan Melike Sargın, 2012 yılında lisans eğitimini bitirdikten sonra İzmir Çağdaş Drama Derneği “Yaratıcı Drama Eğitmenliği” programını “Alternatif Eğitim Modelleri’nin Yaratıcı Drama Yöntemiyle Anlatılması” teziyle bitirmiştir. Mezuniyetinden bu yana birçok okul öncesi eğitim kurumlarında hem yaratıcı drama öğretmeni hem de felsefe öğretmeni olarak görev almıştır. 2016 yılında Mimar Sinan Üniversitesi ve 2018 yılında P4C Türkiye ile “Çocuklar, Topluluklar ve Şirketler için Felsefe Eğitmen Eğitimi” programlarında yer almış ve “Çocuklar, Topluluklar ve Şirketler için Felsefe Eğitmen Eğitimi” uzmanlığını tamamlamıştır.
2018 yılından itibaren felsefe ve yaratıcı drama alanında hem özel eğitim kurumlarında hem de yerel yönetimlerin bünyesinde eğitimci olarak çalışmalar yürütmüştür. Online ve yüz yüze Kadir Has Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde “Çocuklar için Felsefe” eğitici eğitimleri görevinde yer almıştır. Görev aldığı kurumlar dışında EÇEV, UCİM gibi sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü çalışmalar da yer almıştır. İzmir’de ve ülke genelinde birçok gazetede eğitim, siyaset, felsefe ve çocuk edebiyatı üzerine yazılar kaleme almıştır.