İnstagram
WhatsApp

Bireysel Psikolojik Danışma ve Psikoterapi

  • Anasayfa
  • Bireysel Psikolojik Danışma ve Psikoterapi

Bireysel Psikolojik Danışma ve Psikoterapi

Psikolojik Danışma Sürecine Dair Temel Bilgiler

Günümüz yaşam koşullarında insanlar pek çok sorunla karşı karşıya kalabilmektedir. Karşı karşıya kaldığımız sorunları kimi zaman bireysel olarak çözüme kavuşturabilir, kimi zaman ise bu sorunların çözümünde zorlanabiliriz.

Çözümünde zorlandığımız sorunlar yaşam kalitemizi etkilemeye başladığında, bir başka deyişle hayatımızı sürdürmemizi engellemeye başladığında ruh sağlığında çalışan bir uzmandan yardım almamız gerekebilir. Önemli bir not olarak eklenmelidir ki, yaşam kalitemizi etkileyen, ilerlememizi engelleyen sorunlar olmasa bile bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmek bize iyi gelecektir.

Psikolojik Danışma Nedir?

Psikolojik danışma, her şeyden evvel bir süreçtir. Bu süreci bir çırpıda tanımlayabilmek ne yazık ki mümkün değildir. Psikolojik danışma sürecine dair çok çeşitli tanımlar mevcuttur. Bu tanımların ortak noktalarından hareketle yeni tanımlar da üretilmektedir.

Yine de kısa bir tanım yapacak olursak, psikolojik danışma “Kişilerin, sosyal, eğitimsel ve kişisel konularda mevcut sorunlarını çözme, hedeflerini belirleme, karar verme ve kendilerini daha iyi tanıma gibi amaçlarla profesyonel kişilerden yardım aldığı bir süreç” şeklinde özetlenebilir.

Psikolojik Danışma Sürecinin Aşamaları

Psikolojik danışma süreci kimi aşamalardan oluşur. Bu aşamalar, sürecin organik işleyişinin ürünleri olarak değerlendirilebilir.

  1. Başlangıç ve Alışma
  2. İlişki Kurma ve Değerlendirme
  3. Keşfetme ve Buluş
  4. Yoğunlaşma ve Hedef Oluşturma
  5. Planlama ve Eyleme Geçme
  6. Veri Toplama
  7. İzleme ve Değerlendirme
  8. Bitirme ve Ayrılma

Psikolojik danışma sürecinin aşamaları, sağlıklı ilerleyen süreçler için yukarıda belirtildiği üzere 8 ana adımda ilerler.

Psikolojik Danışma Sürecinde Etik İlkeler

Psikolojik danışma süreci çeşitli etik ilkeler çerçevesinde ilerlemelidir. Etik ilkeler hem danışanı hem de uzmanı koruyucu niteliklere sahiptir. Etik ilkelerin ihlali yaptırımları da beraberinde getirir.

Etik ilkeleri kısaca 6 başlık altında toparlayabiliriz:

  1. Yetkinlik
  2. Dürüstlük
  3. Duyarlılık ve Hoşgörü
  4. Bireysel ve Kültürel Farklılıklara Duyarlılık
  5. Toplumsal Sorumluluk
  6. Mesleki ve Bilimsel Sorumluluk

Bilgilendirilmiş Onam Formu

Psikolojik danışma sürecinin önemli bileşenlerinden biri de bilgilendirilmiş onam formudur. Sürecin başında hem danışanın hem de uzmanın bilgilendirilmiş onam formuna imza atması gerekmektedir.

Bilgilendirilmiş onam formu sahip olunan hak ve sorumluluklarla ilgili bilgilendirme amacıyla hazırlanır ve sürecin şeffaf, açık ve etik ilkelere duyarlı biçimde ilerleyebilmesi açısından oldukça önemlidir.

Bilgilendirilmiş onam formu uzman ile karşılıklı imzalanması sonucunda psikolojik danışma süreci boyunca yapılmış karşılıklı bir anlaşma niteliği taşır ve terapötik ittifakı oluşturan önemli bileşenlerden biridir