Online (Çevrimiçi) Psikolojik Danışma
Pandemi (salgın) dönemiyle birlikte online süreçler yaşamımızda daha görünür olmaya başladı. Değişen ve gelişen dünyada akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar üzerinden iş, eğitim ve sağlıkla ilgili süreçler artık daha kolay yürütülüyor.
Psikolojik danışma süreci de bu çerçevede online (çevrimiçi) olarak daha yoğun biçimde yürütülmeye başlandı. Psikolojik danışma sürecinin kendine has dinamiklerinin pek çoğu çevrimiçi psikolojik danışma süreçleri için de geçerlidir. Kuşkusuz hem yüz yüze hem de çevrimiçi psikolojik danışma sürecinin özgün avantajları ve dezavantajları da vardır.
Online (Çevrimiçi Psikolojik Danışma) Nedir?
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, çevrimiçi psikolojik danışma sürecini şu şekilde tanımlamaktadır:
“Çevrimiçi psikolojik danışma, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireyler ile uzman psikolojik danışman arasındaki ilişkinin telefon veya internet aracılığıyla ve yine terapötik müdahalelerin bu ortamda gerçekleştirilmesidir.”
Online (Çevrimiçi) Psikolojik Danışma Nasıl Uygulanır?
Günümüzde pek çok insan ekonomik ve zamansal sebeplerden dolayı çevrimiçi psikolojik danışmayı tercih edebilmektedir. Bu nedenle çevrimiçi psikolojik danışma sürecine dair danışanların temel bilgilere sahip olması da oldukça önemlidir.
Yine Türk PDR Derneği’ne göre çevrimiçi psikolojik danışma iki şekilde uygulanabilir:
Online (Çevrimiçi) Psikolojik Danışma Sürecinin Avantajları
Çevrimiçi psikolojik danışma sürecinin çeşitli avantajları olduğunu belirtmek gerekir. Bu avantajlardan birinci çeşitli sorunlar yaşayan bireylerin ruh sağlığı hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesidir. Danışanlar evden, ofisten ya da bulunduğu uygun bir konumdan çevrimiçi psikolojik danışma sürecine katılabilmektedir.
Çevrimiçi psikolojik danışmanın bir diğer avantajı da zaman bağlamındadır. Günümüzün yoğun kent yaşamında bulunulan uygun bir konumdan anında psikolojik danışma hizmeti alabilmek mümkündür.
Türk PDR Derneği, çevrimiçi psikolojik danışma sürecinin bir diğer avantajını da şu şekilde belirtmektedir:
“Geleneksel yüz yüze psikolojik danışmada sosyal kaygı yaşayan ve çekingen davranan danışanlar, dışarıya çıkma korkusu yaşayan danışanlar, fiziksel olarak yakın olduğu birisine sorunlarını paylaşmak istemeyen danışanlar için çevrimiçi psikolojik danışma süreci kişilerin yardım almaları noktasında önemli bir başlangıç olabilir.”